Macaristan Milli Günü İstanbul'da kutlandı

Macaristan'da 23 Ekim 1956'da yapılan devrim sonrası ilan edilen 'Macar Milli Günü' İstanbul'da verilen bir resepsiyonla kutlandı.



İş Bankası Kuleleri Levent İş Sanat Merkezi'nde gerçekleşen programa katılan Macaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Szabolcs Takács burada yaptığı konuşmada birkaç gün önce Türkiye ve İslam âleminin Kurban Bayramı'nı kutladığını hatırlatarak, "Günümüze gelecek olursak; biz Macarlar da kutlama yapıyoruz. 23 Ekim bayramının düşünceleri ile her Macar özdeşleşiyor. Bugünlerde biz, Macarlar ve Türkler aynı düşünceleri anıyoruz: inancın gücünü, gerektiğinde kurban olmayı ve örnek olmanın anlamını. Ortak anılarımız da beraberliğimizi güçlendiriyorlar. İlk bakışta belki Kurban Bayramı ve Macar özgürlük savaşının örneği arasında keşfettiğim benzerlik biraz zoraki. Ama iki ülkenin tarihinin arasındaki temas noktaları, insanların düşüncelerinde ve milli duygularında gerçekten ortaklaşa özellikler olduğunu göstermektedir. Türk milleti İmre Thököly, II. Ferenc Rakoczi, Lajos Kossuth ve onlarla beraber Türkiye'ye sığınan mülteciler gibi, 1956'dan sonra Macarların özgürlük için yaptığı çabalarını da anladığını ve özgürlük için savaşanları destekledi. 1956 devriminin bastırılmasından sonra Türkiye, rejimin intikamından kaçan birçok Macar'a sığınak verdi. Türk yazar, Tarık Buğra 'Ayakta kalmak istiyorum' adlı dramında, 1966 senesinde Macar devriminin kahramanlarını andı. Macaristan'da o dönemde onlardan bahsetmek bile mümkün değildi. Bu akşam İstanbul'da düşünceleri ve inançları için kurban olan herkesi hep beraber analım. Macar özgürlük ve bağımsızlığı için hayatlarını feda edenlerin önünde saygıyla eğilelim." ifadelerini kullandı.

Gecenin ilk konuşmasını yapan Macaristan İstanbul Baskonsolosu Gabor Kiss'den sonra kürsüye çıkan Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ise Macar bağımsızlığı ve özgürlüğü için binlerce Macarın hayatını kurban ettiğini, 1956 devriminden 33 yıl sonra, 23 Ekim 1989 yılında da Macaristan Cumhuriyetini ilan ettigini, Macaristan'ın o günden beri bağımsız, özgür ve demokratik hukuk devleti olduğunu söyledi.

Macaristan'ın Avrupa Birliği ve NATO üyesi olduğunu aktaran Şahbaz, "Macaristan Türkiye'nin de müttefiki oldu. Macaristan'da ve dünyanın her yerinde milyonlarca Macar 1956 özgürlük savaşını beraberce kutluyor. Dost, müttefik ve kardeş Macar halkının bu milli gününde birlikte olmaktan büyük onur duyuyorum." dedi.
Program 'Budapest Bar' grubu assolisti Robert Farkas ve arkadaşlarının seslendirdiği Macar Halk müziği, Cigan ve Rock müziklerinde parçalar seslendirildi.

Resepsiyona İstanbul Vali Yardımcısı Kazim Tekin, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Kılıç, Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İlhan Miraboğlu, İstanbul Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Reisi Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin, Macaristan Ticaret Ataşesi Janos Weisz, Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Barış Turabi, İsrail İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi, Kayserililer Derneği Başkanı Fatih Doğan, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Türk Masası Sorumlusu András Rév ve geniş protokol ile birlikte Macaristan'dan gelen misafirler hazır bulundu.

Yorumlar