Zajos siker Isztambulban


Zajos siker Isztambulban - az ExperiDance táncegyüttes fellépése

Az Isztambuli Főkonzulátus 2013. március 21-én, az Is Sanat Kulturális Központban tartotta március 15-e alkalmából rendezett fogadását Faragó Miklós kiállításának megnyitójával, illetőleg az ExperiDance táncegyüttes fellépésével összekötve. A rendezvényen mintegy 600 vendég vett részt.
Az eseményen részt vett Huseyin Avni Mutlu úr Isztambul, Ali Yerlikaya úr Tekirdağ és Özdemir Çakacak Kırşehir kormányzója, Adam Diver Tekirdağ és Yasar Bahceci Kırşehir polgármestere, Mustafa Guler úr Üsküdar jegyzője, Prof. H.Mustafa Palancıoğlu, a Közép-Anatólia Fejlesztési Ügynökség (RATIO) főtitkára, valamint a diplomáciai testület nagyszámú képviselője, az üzleti élet kiemelkedő szereplői. Magyar részről megtisztelte jelenlétével a programot Misovicz Tibor helyettes államtitkár, Dr. Hóvári János ankarai nagykövet, Pósa Krisztián főosztályvezető, Dr. Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke és delegációja, Demeter Ervin kormánymegbízott, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője és delegációja.

Demeter Ervin kormánymegbízott nyitotta meg 2013. március 21-én Faragó Miklós művész úr kiállítását, amely hatalmas sikert aratott az eseményre ellátogatók körében. A kiállítás anyaga a közeljövőben átszállításra kerül az Ankarai Nagykövetségre, ahol további kiállítás kerül megszervezésre. A művésszel történt megállapodás keretében a Tekirdağ-i Cseresznye Fesztivál keretében megtartandó 11. Magyar Nap alkalmából a kiállítás ismét bemutatásra kerül.

A kiállítás megnyitóját és a fogadást követően 20:00 órai kezdettel a két ország nemzeti himnusza után, az Isztambulban élő magyar gyermekek édesanyjukkal Kossuth dalokat énekeltek. A nemzeti ünnep alkalmából Misovicz Tibor helyettes államtitkár mondott ünnepi beszédet, amelyben hangsúlyozta a magyar nemzet soha nem fogja elfelejteni azt a segítséget, vendégszeretetet, amellyel Törökország fogadta az emigránsokat, akik Kossuth Lajos vezetésével érkeztek az országba.

Az ünnepi beszédet követően Misovicz Tibor helyettes államtitkár Osman Şahbaz úrnak, a magyar-török hosszú távú, biztos alapokon nyugvó kereskedelmi és üzleti kapcsolatok előmozdítása, fejlesztése, az egyenlőségen és a kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelem további ösztönzése, növelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át.

Az este záróeseménye az ExperiDance világhírű táncegyüttes Ezeregy év című előadása volt, amely hatalmas sikert aratott a nézők körében. Az előadás a magyar történelmet mutatta be táncon és zenén keresztül 70 percben. Az előadást megnézte Mustafa Erdoğan úr, a Fire of Anatolia híres török táncegyüttes vezetője is, aki jelezte együttműködési szándékát.

   

   

Yorumlar