Magyar gasztronómiai hét Isztambulban



2013. március 18-án este Kiss Gábor főkonzul és Osman Şahbaz, a Török-Magyar Üzletemberek Egyesületének elnöke nyitotta meg Isztambul ázsiai oldalán, a festői szépségű Boszporusz partján található Filizler Köftecisi étteremben, a 2011. után második alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Gasztronómiai Hetet, így egy hétre beköltöztek az étterembe a magyar ízek.

A főkonzul megnyitójában kiemelte, hogy a gasztronómia a magyar kultúra egyik fontos eleme, amely ezer éves fejlődésen ment keresztül és egybe olvasztotta a történelmünk által bennünket ért külföldi befolyásokat. Ezek közül is kiemelkedik a török íz világ magyar gasztronómiára gyakorolt hatása.


Berta Gergely, mesterszakács olyan híres magyar ételekkel varázsolta el az étterembe látogatókat, mint az újházi tyúkhúsleves, a töltött káposzta vagy desszertként említhetnénk a meggyes rétest, a somlói galuskát vagy a zserbót. Az eseményen részt vett az Isztambulban élő magyarok túlnyomó többsége. A rendezvény két célcsoportot érintett: az Isztambul környékén élő magyar, vagy vegyes családokat és az isztambuli, illetve török országos média képviselőit. Összesen 350 vendég érkezett a megnyitóra, amelyet megtisztelt Üsküdar városrész alkormányzója is. A magyar média is képviseltette magát a Magyar Nemzet, a Népszabadság és az RTL Klub szerkesztői személyében. A magyar diaszpóra mintegy 120 tagja jött el az eseményre, akik rendkívül hálásak voltak e program megszervezéséért.


A gasztronómiai hét során további magyar életkülönlegességekkel ismerkedhetnek meg az étterembe látogatók, illetve Berta Gergely mesterszakács szakácsnak tanuló török diákoknak tanítja meg magyar ételek elkészítését.


Az esemény kapcsán, a meghívóban előre meghirdetve, Főkonzulátusunk gyűjtést rendezett a környéken élő gyermekes családok által felajánlott használt játékokból és könyvekből, amelyeket felajánlottunk egy nevelőotthon számára.


        

Yorumlar