Macaristan’a ulusal marker ihraç edilecek


Macaristan’a ulusal marker ihraç edilecekKısa bir süre önce EPDK’dan bir heyet Macaristan’a giderek ulusal marker uygulamalarını anlattı. Macaristan 1 Temmuz 2013’te marker uygulamasına geçmeyi planlıyor.

Akaryakıt kaçakçılığını önlemek için EPDK tarafından geliştirilen ulusal marker (İşaretr) Macaristan’a ihraç edilecek.

Türkiye’de EPDK tarafından geliştirilen marker, Avrupa Birliği üyesi Macaristan’a örnek oldu. Macaristan Bağımsız otoritesi Hidrokarbon Stok Birliği, (Hungarian Hydrocarbon Stockpilling Association - HUSA) şubatta EPDK ile temasa geçerek, marker uygulamaları hakkında bilgi istedi. Buna göre Macaristan’da kaçak akaryakıt ile mücadele kapsamında, mevcut kanunlarında değişikliğe gidildi.

Yeni başlanılacak marker uygulamasında Türkiye ve EPDK’nın tecrübelerinden faydalanmak için EPDK Heyeti Macaristan’a davet edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Petrol Piyasası Dairesi Başkanı Taner Mutlu’nun başkanlığındaki heyet, Mart 2013’te Budapeşte’ye giderek bilgilendirme yaptı. Türk-Macar heyetlerinin görüşmesinde Türkiye’deki ulusal marker uygulaması, mevzuat, ulusal markerın teknik özellikleri, izleme ve denetim mekanizmalarıanlatıldı. Macaristan petrol piyasası hakkında bilgi alan Türk heyeti, Macaristan piyasasına özgü ulusal marker uygulama modeli üzerinde görüş ve öneriler sundu. Türk heyeti ayrıca, ulusal markerın eklenmesinin planlandığı depolama tesislerinden birine giderek teknik altyapıyı inceledi. Bu incelemelere paralel ulusal markerlı ürünün depolanabileceği alanlar hakkında öneriler sunuldu.

Yorumlar