Edirne’nin kardeş şehri Dunaújváros, Türk yatırımcı bekliyor


Osman Şahbaz Başkanlığında Türk-Macar İş Adamları Derneği ( TÜMİŞAD ) heyeti, İnegöl ve Edirne'nin kardeş şehri, Macaristan'ın Tuna Nehri kıyısında ve güneyinde, Budapeşte'ye 70 km. mesafedeki Dunaújváros şehrinde temaslarda bulundu.

Dunaújváros Belediye Başkanı Cserna Gábor Türk heyetini Belediye binası kapısı önünde karşıladı.

Dunaújváros Belediye binası meclis toplantı salonunda Belediye Başkanı Cserna Gábor, Belediye Başkan Vekilleri Szepesi Attila, Dr. Ragó Pál, Tóthné Záhorszky Margit, Dunaújváros Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Dr. Narkovics György ve yöneticileri Kalmár Gábor, Lóránd Lócsy, Kertész Istvánné, Urbán László ile geniş Macar heyeti toplantıda hazır bulundular. 

Belediye Başkanı Cserna Gábor Türk heyetini şehirlerinde görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Türk işadamları ve yatırımcıları ile ortak projeler geliştirmek istediklerini ifade etti. 

Dunaújváros'ta sadece bir Türk döner büfesini bulunduğunu söyleyerek, “güçlü ve dinamik Türk yatırımcılarını şehrimize bekliyoruz” ifadesinde bulundu.

Sonrasında bir konuşma yapan Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, “bizleri bugün Dunaújváros şehrinde misafir etmenizden duyduğum memnuniyeti ifade etmeliyim. Sizlere ortak şanlı tarihimizden de bahsetmek istiyorum. Macaristan'ın Kralları olan II. Rákóczi Ferenc'i Tekirdağ'da, Kossuth Lajos'u Kütahya'da, Thököly İmre'yi Kocaeli'de 16. ve 17. yy.'da misafir ettik. Bu kahramanlar ortak değerlerimizdir.

Ankara'da ve İstanbul'da çok çalışkan, dinamik, kıymetli ve işadamlarının duygu ve isteklerini anlayan Macar Diplomatlar bulunmaktadır.

Bu ortak imkânımızı çok iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye ve Macaristan arasında ortak yapılabilecek niş konulara da değinmek istiyorum; turizm, tarım, hayvancılık, sağlık, hastane, eğitim ve üniversiteler arasında öğrenci ve hoca değişimlerini ön plana çıkartmalıyız. Dün İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile konuştum. 2009 Yılında Bursa heyeti ile şehrinizi ziyaret ettiklerini, bu yıl içerisinde İnegöl'e  Dunaújváros heyetini beklediklerini ifade ettiler.

Şubat ayında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan ziyaretlerinde 2015 yılına kadar iki ülke arasındaki dış ticaretimizin 5 milyar USD.'a  çıkartılmasını öngördü. Bu hedefe ulaşmak hiç de zor değil. İşte bugün bizler bu gayret ve düşünce içerisinde Dunaújváros'dayız. Başbakan Viktor Orban'ın '' Türkiye bizim için Orta Doğu'ya açılan köprümüzdür'' cümlesi çok önemlidir. Türkiye için de Macaristan Türkiye'nin Batı'ya açılan kapısıdır. Türkiye Macaristan'a hiç uzak değil. THY’nin her gün, sabah akşam iki geliş gidişi bulunuyor. Budapeşte'den İstanbul'a bir buçuk saatte ulaşabiliyoruz. Yeter ki bizler gönlümüzde, aklımızda, kalbimizde uzak olarak addetmeyelim. İstanbul buraya çok yakındır” dedi.

Belediye Başkanı Cserna Gábor  ve heyeti Türk dostlarına olağanüstü Macar  misafirperverliklerini  gösterdiler. Başkan Cserna'da; 2013 yılı içerisinde İnegöl'e resmi bir ziyarette bulunacaklarını ifade etti.

Türk Macar İşadamları Derneği ve Dunaújváros Sanayi ve Ticaret Odası ile ikili iyi niyet protokolü anlaşması imzalanması önerisinde bulundu. “Bu iki kurum işadamlarımız arasında köprü vazifesi görecektir” dedi.

Şehrin demir-çelik ve ağır sanayi konularında öne çıktığını vurgulayan Belediye Başkanı Cserna Gábor, “lojistik olarak önemli konumdayız, otobanlar kavşağında olup, başkent Budapeşte ve diğer çevre illerle bağlantımız güçlüdür. Ayrıca Tuna Nehrine kıyımız olduğundan nehir taşımacılığının imkanlarını da maksimum seviyede faydalanıyoruz. Avrupa ile yoğun ve güçlü demiryolu bağlantımız mevcuttur. Birçok taşımacılık modunun şehiriz de hakim olması, intermodal taşımacılığı da yaygın şekilde değerlendiriyoruz. Şehrimizin ulaşımı kolay sanayi yoğunluklu oluşundan şimdilik 16 büyük yabancı Şirket  faaliyet     göstermektedir. Dunaújváros'a  gelen ziyaretçileri ağırlayacak 4 ve 5 yıldız standardın da bir otelimiz olmadığından böyle bir turizm yatırımına ihtiyaç duyuyoruz, otel yapımı konusunda yatırım yapmak isteyen, Türk yatırımcılara gereken her türlü kolaylık sağlanacaktır” dedi, ve Bu konuda yatırımcı beklediklerini  Türk Macar İşadamları Derneği vasıtası ile Türkiye'ye iletilmesini istedi.

Daha sonra yapılan karşılıklı görüşmelerde Dunaújváros'da  yapılan üretimlerle ilgili üretici firmaların temsilcileri kendilerini ve ürettikleri hammadde, yarı mamül ve mamülleri tanıtan bilgileri Türk heyetine sundular. 

Dunaújváros şehrinde Organize Sanayi Bölgesi bulunmasına rağmen, tüm fabrikalar gerekli standartlara uyarak arıtma ve filtre sistemleri şartlarını yerine getirdiğini için hava kirliliği olmadığı Şehrin inşası Tuna Nehri kıyılarında 2 Mayıs 1950 yılında başlamış.

Dunaújváros Belediye Başkanı Cserna Gábor, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz'a günün anısına hediye de takdim etti.

Yorumlar