Genç işadamı, üniversitelilere 'Avrupa'da girişimciliğin yol haritası'nı anlattı

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı genç işadamı Osman Şahbaz, üniversitelilere 'Avrupa'da girişimciliğin yol haritası'nı anlattı. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüs'ünde gerçekleştirilen Genç Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG), İstanbul Bilgi Üniversitesi İEEE Öğrenci Kolu ve Bilgi Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen panelde konuşan Şahbaz, üniversiteli gençlere yurtdışında gerçekleştirilecek projelerde ve çalışmalarda başarılı olabilmek için yapılması gerekenleri ve tecrübelerini paylaştı, öğrencilerin sorularını cevapladı.
Türkiye'nin 1989 - 2002 yılları arasında Dünya'da ve özellikle Avrupa'daki demir perde ülkelerinin dağılma sürecindeki ortamda, imkan ve fırsatları ıskaladığını belirten Şahbaz; "Şimdi 2008 yılında ABD'de başlayan dünya global krizinden maksimum yarar ve fayda gören ülke konumundadır. Türklerin Avrupa'ya ilk göçü ‘emek gücü' ile başlamıştır. Bugün ise AB'de 120 bin kişiden fazla Türk girişimci bulunmaktadır." dedi.

Avrupa'daki Türklerin yıllık toplam cirolarının 50 milyar Euro'ya ulaştığına dikkat çeken Şahbaz, bu performansla 2023 Yılında 1 milyon insana iş gücü sağlamalarının beklendiğini dile getirdi. Avrupa'daki Türk Diasporasının yurtdışında Türklerin küresel aktör olabilmesi için en etkin faktör olduğunu da dile getiren Şahbaz, Türkiye'nin etkinliğininin son yıllarda Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşlarla birlikte daha da güçlendirdiğini kaydetti. Konu ile ilgili açıklamalarına devam eden Şahbaz;"Amerika'da Çinli işadamlarının ticari ve hukuki konularda etkili olmasıyla sosyal ilişkilerinin de geliştiğine şahitlik ediyoruz. İşte yurt dışındaki kendi kültürlerini, öz geleneklerini ve rengini kaybetmemiş Türkler de Türkiye'nin ileri uç beyleri akıncılarıdırlar. Türklerin Avrupa'da 115 farklı sektörde faaliyet göstermesi de ayrı bir zenginliğin yansımasıdır. Baş kaldırmayı da, Rıza göstermeyi de bilmeliyiz. Değer merkezli, ahlak merkezli toplum oluşturmalıyız. Hakikat arayışımız olmalı. Kendi içimizdeki iddiayı ve vefayı kaybetmemeliyiz." diye konuştu.

"TİCARETTE YERİ GELDİĞİNDE RİSK ALMAYI BİLMELİYİZ"

Başarıya giden yolun sabır, disiplin, planlı ve çok çalışmaktan geçtiğini belirten Şahbaz, yaşam boyunca insanın kendisini yenilemesi, geliştirmesi, mesleki bilgiyi taze tutmak ve yeniliği yakından takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ticaret hayatında yeri geldiğinde risk almanın çok önemli bir nokta olduğunu aktaran Şahbaz; "Ben bir Kayserili olarak şunu söyleyebilirim ki; Kayserililerin sanayi ve ticaret alanındaki gelişmelere önderlik yapmalarındaki en önemli husus ise risk alabilme ve taşın altına ellerini koyabilme cesaretlerinden kaynaklanmaktadır. Özel ve iş hayatınızda mütevazi olursanız siz kazançlı çıkarsınız." diye konuştu.

'AYNI DİLİ DEĞİL, AYNI DUYGULARI PAYLAŞANLAR ANLAŞIR'

Hayal kurmanın ve geniş düşünmenin sınırı olmadığını kaydeden Şahbaz, başarıya ulaşabilmek için yoğun ve disiplinli çalışmanın yanı sıra hayal kurmanın da katkısı olduğunu söyledi. Kendisinin de hayallerinin peşinde koşmaya hala devam ettiğini ifade eden Şahbaz; aynı zamanda ticari ilişkilerde insan ilişkilerinin de önemine dikkat çekti. Şahbaz, yabancı dil bilmekten ziyade karşımızdakiyle insani ilişkiler kurmamızın önemli olduğuna değinirken; "Sizler üniversitelerden en az bir dili bilerek mezun oluyorsunuz. Bu çok önemli; ancak Hz. Mevlana diyor ki 'Aynı dili değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşır' işte bu hepimiz için önemli bir mesajdır." dedi.
Cihan & Tarık Tekeş


Yorumlar