Türk İş Adamlarına Avrupa'yı Macaristan'dan "Fethetme" Çağrısı

Türk-Macar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şahbaz: "Türk iş adamlarının Avrupa'ya özellikle de Batı Avrupa'ya çıkış noktalarında Macaristan'ı kullanmaları, lojistik noktasında çok önemli"


Tahir Turan Eroğlu - Yunus Emre Günaydın - Merkezi Budapeşte'de bulunan Türk-Macar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Şahbaz, Türk iş adamlarının Avrupa'ya özellikle de Batı Avrupa'ya çıkış noktalarında Macaristan'ı kullanmalarının, lojistik noktasında çok önemli olduğunu belirterek, "Macaristan'da kurduğunuz bir şirketle Avrupa'nın göbeğinde oluyor, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeye sınırsız, sorunsuz ulaşmış oluyorsunuz" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Kocaeli'de AA muhabirine açıklama yapan Şahbaz, dernek olarak, Türkiye ve Macaristan arasındaki etkinliklerin artmasıyla son yıllarda daha aktif çalışma yaptıklarına değinerek, Macaristan'da aktif olarak 293 Türk iş adamının bulunduğunu, Türkiye'de de 41 Macar iş adamının yatırım yaptığını söyledi.

İki ülke arasındaki toplam dış ticaret hacminin geçen yıl 2 milyar doların biraz altında gerçekleştiğini dile getiren Şahbaz, dış ticarette önemli hedefleri olan Türkiye ve Macaristan'da bu potansiyelin mevcut olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Macaristan'ın toplam dış ticaretinin 600 milyar doları bulduğunu anlatan Şahbaz, "Bunun içinde Türk-Macar dış ticaret hacminin 2 milyar dolarda kalması hedef olmamalıdır, 5 milyar dolar çok rahat yakalanabilecek bir hedeftir. Macaristan'ın en etkili olduğu konu turizmdir, özellikle kaplıca turizmi ön plandadır. Tarım alanları çok müsait, otomotiv alanında da Macaristan önemli bir merkez. Uluslararası birçok firmanın yatırımı var" şeklinde konuştu.

Şahbaz, Türk iş adamlarının Avrupa'ya özellikle de Batı Avrupa'ya çıkış noktalarında Macaristan'ı kullanmalarının lojistik noktasında çok önemli olduğunu vurgulayarak, Doğu'dan Batı'ya giderken Macaristan'ı taramadan bir yere ulaşmanın mümkün olmadığını, bu nedenle lojistik alanlarının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

"Macaristan'da kurduğunuz bir şirketle Avrupa'nın göbeğinde oluyor, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeye sınırsız, sorunsuz ulaşılmış oluyorsunuz" diyen Şahbaz, dernek olarak iş adamlarının gelecekleri noktada her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

-"Avrupa'daki 'at eti' skandalı Macaristan'a uzak"-

Macaristan'da hayvancılığın da oldukça gelişmiş olduğunu vurgulayan Şahbaz, 2011 yılında yapılan toplam büyükbaş hayvan ihracatının 511 milyon dolar olduğunu, bunun 352 milyon dolarını Türkiye'ye gerçekleştirdiğini dile getirdi.

İngiltere'de donmuş gıdalarda at eti tespit edilmesinin ardından skandalın, aralarında Fransa, İsveç ve İrlanda'nın da bulunduğu diğer Avrupa ülkelerine yayıldığının tespit edildiğini hatırlatan Şahbaz, "Avrupa'daki 'at eti' skandalı Macaristan'a uzak. Macaristan'ın böyle bir sorunu yok. Yetiştirdiği küçük ve büyükbaş hayvan konusunda bir sıkıntısı yok. Bu konuda çok derin imkanları olan bir ülke" ifadesini kullandı.

Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ise iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, özellikle Kocaeli'nin ticari açıdan kendileri için Türkiye'nin en önemli şehri olduğunu kaydetti.

Kiss, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile ticari anlamda neler yapılabileceğini geniş bir şekilde görüştüklerini dile getirerek, "Kocaeli'nin ekonomik verileri bizim için çok önemli. Bunun için önümüzdeki dönemde önemli çalışmalara imza atacağız. Kocaeli ve Macaristan arasında iki ticari oda çalışmalar yapıyor, bunların 2 bin 200 dolayında üyesi var. İki sanayi odası vesilesiyle iki ülke arasındaki iş adamlarını bir araya getirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

-Macar otomotiv sektörünün Kocaeli'de yatırım planı-

İlk ticari ziyaretin yakın bir süre içinde Kocaelili iş adamları tarafından Macaristan'a yapılacağını aktaran Kiss, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanayi bölgesi olan Kocaeli'de maalesef herhangi bir Macar yatırımı olmadığını öğrendik. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Yatırımcıların buraya gelmesi için önemli planlar yapıyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kısa süre önce Macaristan'ı ziyaret etmişti. İki ülke başbakanları, önümüzdeki 5 yıl içinde şu anda yaklaşık 2 milyar dolar olan ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması konusunda anlaştılar. Bununla ilgili biz de hangi bölgelerin iki ülke arasındaki ticareti geliştirmesi gerektiği konusunda çalışıyoruz."

Kiss, özellikle Macar otomotiv sanayi firmalarının buraya gelmesini istediklerini dile getirerek, Kocaeli'nin otomotiv sanayisinde güçlü bir yere sahip olmasından dolayı burayı değerlendirmek istediklerini anlattı.

Yayıncı: Murat Paksoy

Kaynak: AA

Yorumlar