Uluslararası ilişkiler gelişiyor TUİD Başkan Vekili Burak Pehlivan,




TUİD Başkan Vekili Burak Pehlivan, Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Şimşek ve Genel Koordinatör Alaaddin Güven Memiş TÜMİŞAD'ın misafiri olarak Macaristan'a geldi.

Toplantı öncesinde T.C Budapeşte Büyükelçisi ve T.C. Ticaret Müşavirliğini ziyaret ettiler.

İşadamları heyeti Ukrayna ve Macaristan'daki iş tecrübelerini ve bilgi birikimlerini paylaşarak, geleceğe dönük '' Ortak akıl '' oluşturulmasını önerdiler. 

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz Ukrayna'dan gelen misafirlere hoş geldiniz, sizleri Budapeşte'de ağırlıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz, dedikten sonra TÜMİŞAD Yönetim Kurulundaki işadamlarını tanıştırdı.

TUİD Başkan Vekili Burak Pehlivan ise, TÜMİŞAD'ı çok aktif ve dinamik bir yapıya sahipsiniz takdir ediyorum, uzun yıllardır çalışmalarınızı yakından takip ediyoruz. Avrupa'ya açılmak istediğimizde ilk aklımıza Macaristan'daki TÜMİŞAD ile irtibata geçmek geldi.

Ukrayna'da 700 Türk işadamı var, kümülatif olarak 1.5 milyar USD Türk yatırımı bulunuyor, 2008 yılı global ekonomik kriz öncesinde 20 000 Türk girişimcisi bulunuyordu. Bugün ise 10 000 kişiye düştük.

Türkiye'deki büyük firmalar Ukrayna'dan hazır fabrikalar satın aldılar. Bunların içerisinde Boydak Holding, Efes Pilsen, Başar Kimya, Şişecam, FİBA Grup gibi şirketler satın alma yolu ile Ukrayna'ya girdiler. Bunun dışında ise Türkiye'deki büyük firmalarımızın ofisleri bulunuyor. Ukrayna'da iş yapmanın zorluklarına da değindi. Son yıllarda Ukrayna Türkiye arasındaki ilişkiler zirve dönemini yaşıyor. Hele karşılıklı vizelerin kaldırılmasıyla ilişkiler daha da ilerleyecektir. Bu yıl içerisinde Serbest Ticaret Anlaşması imzalanırsa bu ivmeyi daha da artıracaktır.

THY'nın haftada 51 seferinin varlığı bizleri mutlu etmektedir. Ukrayna nüfusunun yüksek oluşu iş yapabilmeyi de avantajlı kılıyor. Avrupa'daki global krizin etkileri hala devam etmektedir. Bugün bizleri Budapeşte'de misafir ettiğiniz, tecrübelerinizi ve bilgi birikimlerinizi bizlerle paylaştığınız için TÜMİŞAD Başkanı ve tüm yönetiminize çok teşekkür ederiz, en kısa zamanda sizleri Ukrayna Kiev'de misafir etmek isteriz. Ukrayna'da bir evinizin olduğunu lütfen unutmayınız dedi.

Türkler artık kabına sığmıyor. Üçüncü ülkelerde ortaklıklar kurmaya hazır.

TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz'da Ukrayna'ya bir heyet olarak ziyarette bulunacaklarını ifade ettikten sonra, Macaristan ile Türkiye arasındaki ilişkilere kısaca değindi.

 300 Türk firmasının var bulunuyor, Türkiye ile Macaristan arasındaki dış ticaret hacmi  2.3 milyar USD, ancak bu yetersiz, her iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor. Evvelki gün Sağlık Bakanımız KEK toplantısı için Budapeşte'ye geldi. 2015 Yılına kadar dış ticaret hacmimizi 4 milyar USD hedef koymuştur. Bu hedef yakalanabilecek rakamlardır. Macaristan'a baktığımızda iki konu öne çıkmaktadır. 

Avrupa'da kuzeyden güneye, doğudan batıya gideceğiniz zaman muhakkak Macaristan'dan geçmek durumundasınız. Lojistik, depolama yatırımı ve nakliyecilik açısından çok cazip ortama sahiptir. 

İkinci konu yetişmiş nitelikli kalifiye insan gücü. 2004 yılında AB üyesi olan Avrupa'nın tam ortasındaki Macaristan'a Ukrayna'daki Türk ve Ukrayna'lı işadamlarını yatırıma davet ediyoruz. 

Önümüzdeki şubat ayı başında Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi Macaristan ziyareti de Türk Macar ilişkilerinde  dönüm noktası olacaktır.

1997 yılında kurulmuş olan TÜMİŞAD Macaristan ve Türkiye arasında köprü vazifesi gördüğü gibi, üçüncü ülkelerle de işbirlikleri oluşturmanın gayreti içerisindedir. Bugün Kiev'den gelen siz misafirlerimizi de nazlı akan 

Tuna kıyısında Budapeşte'de ağırlamamızın anlamı da budur. Türkiye dışından dünyanın bir çok ülkesinden şimdiye kadar misafir ettiğimiz işadamları oldu. Çok sık organizasyonlar gerçekleştiren sivil toplum kuruluşuyuz. 

İşadamı kimliğimizin yanında sosyal ve kültürel işlere de duyarlı olan bir yapımız var. Sizler Ukrayna'da bizler uzun yıllardır Macaristan'da iş yapıyoruz. Yaşadığımız ortak istek, arzu ve sıkıntılarımızı birlikte çözümleme noktasında güç birliği oluşturabiliriz. '' Ortak akılı '' oluşturmalıyız. Türkler artık kabına sığmıyor. Üçüncü ülkelerde ortaklıklar kurmaya hazır dedi

Ukrayna'dan gelen heyete günün anısına Büyükelçi Prof.Dr. Hovari Janos'un kaleme aldığı '' Tekirdağ Tarihinin Macar Yazarı Kelemen Mikes '' kitabını hediye etti.

Toplantıya TÜMİŞAD Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Yönetim Kurulu Üyesi Mete Atuğ, Genel Sekreter Dr.Kamil Nas, Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yıldız, Abdullah Çakmak, Ahmet Mücahit  Akyüz, Hakan Yıldız ve Tarık Tekeş katıldılar. Hep birlikte fotoğraf çekildi. Sonrasında misafirler İstanbul üzerinden Ukrayna'ya geri döndü.


Yorumlar