Akdağ'dan Macaristan ile yeni protokol

Akdağ'dan Macaristan ile yeni protokol

Bakanlığının son gününde Recep Akdağ, iki ülke arasında imzalanan yeni protokol törenine katıldı. 2.5 MİLYAR DOLAR TİCARİ HACİM HEDEFİ 4 Milyar dolar olarak belirlendi,


Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyonu II.dönem toplantısı vesilesiyle Macaristan’da iki günlük resmi  ziyaretlerinde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ  Komisyon Macar Tarafı Eşbaşkanı olan Dışişleri ve Dış Ekonomik İlişkiler Devlet Sekreteri Peter Szijjártó ile enerji,  sağlık ve sanayi sektörleri alanlarında protokol imzaladı.

Hem Türk ve Macar tarafı karşılıklı olarak ülkelere giden turizm hacmini arttırabilmek için hava ulaşımı ve iki ülke arasındaki vize zorunluluğu sisteminde yapılabilecek değişmeler konularında var olan açık noktaları inceleyeceklerini  ifade ettiler.


Komisyonun aldığı kararın neticesi olarak yakında iki ülke arasındaki ve şu an yılda 2.5 milyar dolarlık ticari hacmin oldukça artabileceğini vurgulayan Devlet bakanı Sekreteri Szijjarto ayrıca Trans Anadolu doğalgaz boru hattının ve Macaristan’ın doğalgazı mutlaka Türk-Bulgar sınırı üzerinden geçen Nabucco hattından ithal etmek gerektiğini ve bu yüzden de enerji sektöründe Türkiye’nin Macaristan için çok önemli stratejik ortağı olduğunu dile getirdi. Bunun dışında, Macar ve Türk petrol firmalarının işbirliği yapabilme imkanlarından ve bu konuda zaten ikili görüşmelerin sürdüğünden de bahsetti.


Sağlık Bakanı Recep Akdağ meslektaşının da ifade ettiği gibi iki ülkenin enerji sektöründe ortaklığının önemini ve birbirlerinden farklı noktalarda güçlü olduklarını vurguladı. Bakana göre, bu güç noktaları Macaristan’ın yetişmiş iş gücüne ve lojistik alanda stratejik bir öneme, Türkiye’nin ise genç nüfusuna ve cesaretli işadamlarına sahip olmasıdır.

Akdağ, konuşmasının sonunda gelecek ayın başında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Macaristan’da resmi temaslarda bulunacağı ve ziyaretin iki ülke ilişkilerinde bir dönüş noktasının olabileceğini ümit ettiğini ifade etti.


Yorumlar