Macaristan Başbakanı: 'AB ve IMF ile kredide anlaşacağız'

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, IMF ve AB ile mali destek için anlaşmaya varacaklarını, ancak daha uygun şartlar aradıklarını söyledi. Daha önce Orban'ın 'Bu şekilde anlaşma olmaz' ifadesinde bulunması, kreditörlerin desteğinin reddedileceği yorumlarına yol açmıştı.





Devlet radyosuna konuşan Orban, 'IMF ve AB ile anlaşmaya varacağız, ancak Perşembe günü basında yer alan şartlarda değil. Hükümet, önümüzdeki bir haftayla 10 gün içerisinde alternatif bir teklif sunacak' dedi.

Orban'ın Facebook sayfasında IMF ve AB ile 15 milyar Euro'luk stand-by anlaşmasını reddettiğini açıklaması, piyasalarda şaşkınlıkla karşılanmıştı.

Hükümete yakın olarak görülen Magyar Nemzet gazetesi, IMF ve AB'nin şartları arasında ailelere yapılan yardımlarda ve ulaşımdaki sübvansiyonda kesinti, yeni bir emlak vergisi getirilmesi ve bankalar üzerindeki bir verginin kaldırılmasını öngörüyordu.

Orban, geçtiğimiz yıl florinin Euro karşısında hızla düşmesi ve ülkenin borçlanma maliyetlerinin artması üzerine mali destek için IMF ve AB'ye başvurmuştu.

Yatırımcılar da Orban hükümetinin, emeklilik fonlarını kamulaştırmak gibi bazı girişimlerinden tedirgin olmuştu. Kredi derecelendirme kuruluşları Macaristan'ın kredi notunu 'çöp' seviyesine çekmişti.

Ancak mali destek konusunda görüşmeler, ülkedeki yeni merkez bankası yasasının, kurumun bağımsızlığına gölge düşürdüğü gerekçesiyle yarıda kalmıştı. Yasada bazı değişiklikler üzerine Temmuz ayında AB ve IMF heyeti ülkeye dönmüş ve olumsu mesajlar vermişti.

Macaristan'ın devlet istatistik kurumu, ekonominin ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 küçüldüğünü, GSYİH'nın ise ilk çeyrekte yüzde 1 küçüldüğünü duyurdu. Böylece üst üste iki çeyrek küçülen Macar ekonomisi, resmen durgunluğa girmiş oldu

Yorumlar