Macaristan'dan Kısa Kısa - Orta Avrupa'nın En Büyük Tatlı Su Gölü Balaton Kuruma Tehlikesi Altında


Macaristan'da son iki aydan bu yana yaşanan ciddi kursaklık nedeni ile gölün su seviyesinin yaklaşık 50 santimetre azaldığını açıklayan yetkililer, tatillerini bu bölgede geçirmek isteyenlerin gölün derin yerlerinde yüzebilmek için en az bir kilometre yürümek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Uzunluğu 77 kilometre olan Balaton gölünün su seviyesinin kritik duruma geldiği, alçak su nedeniyle gölde yosunların oluşmaya başladığı açıklandı.

Ortalama derinliği 110-115 santim olan Balaton gölünün su seviyesinin 54 santime düştüğü kaydedildi.

Macar yetkili Peter Fekete, kuraklığın 2015 yılında zirve yapacağını, dünyada yaşanan küresel ısınma nedeniyle Balaton gölünün 2050 yılında kuruyabileceğini açıkladı.

-Doğum oranı arttı

Macaristan'da bu yılın ilk altı ayında bebek doğumlarında artış oldu.

Son 30 yıldan bu yana nüfusu her yıl azalan Macaristan'ın 2012 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre bebek doğumlarının yüzde 4,5 arttığı açıklandı.

Macaristan İstatistik Kurumu, ülkede evlilik oranlarının yüzde 1,7 düşmesine rağmen bebek doğumlarının artış göstermesinin sevindirici olduğunu belirtti.

Macaristan'ın nüfusunun her yıl yaklaşık 40 bin kişi azalmasından rahatsız olan hükümet, halkın çocuk sahibi olması yönünde teşvikte bulunurken, çocuk sahibi olanlara maddi yardım yapıyor.

Nüfusu 1984 yılında 10 milyon 700 bin olan Macaristan'ın nüfusu bu yıl 9 milyon 941 bine düşmüştü.

-Loto talihlisi trafik kazasında öldü

Macaristan'da birkaç hafta önce 5'li lotoda 4 tutturan talihli trafik kazasında yaşamını yitirdi.

Macar medyası, "Loto milyoneri trafik kazasında öldü" başlığıyla verdiği haberde, lotodan 2 milyon forint (yaklaşık 20 bin TL) kazanan talihlinin Veszprem şehrinde trafik kazası geçirerek hayatını kaybettiğini yazdı.

Macaristan Haber Ajansı (MTI), 61 yaşındaki loto talihlisinin 8 nolu kara yolunda karşıdan karşıya geçerken otomobil altında kaldığını, hastaneye kaldırılan loto talihlisinin tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını duyurdu.

Muhabir: Mehmet Başaran

Yayıncı: Göksel Sözer

Kaynak: AA
Bizi Google+ üzerinde bulun

Yorumlar