Herkes Borcunu Ödedi, Bankalar Kartları İptal Etti

Macaristan’da 170 bin kişi bankalara olan döviz borcunu hükümetin belirlediği düşük kurdan ödeyince, ülkedeki bankalar 2 milyar Euro zarar yazdı.



Macaristan Para Birliği Kurumu, 170 bin kişinin bankalara olan döviz borçlarını kapattığını, kredi alanların bankalara 1 trilyon 354 milyar forint (yaklaşık 5 milyar avro) ödeme yaptığını açıkladı.

Macaristan’da hükümet 5 ay önce aldığı radikal kararla, bankalara döviz borcu olan 1,2 milyon kişinin borçlarını oldukça düşük kurdan ödemesini sağlamış, Macaristan’daki bankalar ise Macar hükümetini Avrupa Birliği Komisyonu’na şikayet emişti.

Hükümetin çıkardığı yasa ile bankalara döviz kredisi borcu olan 1,2 milyon kişiden sadece 170 bin kişisinin borçlarını ödeyebildiği, Macaristan’da hala borçlarını ödemek için kaynak bulamayan 1 milyonu aşkın kişinin bankalara döviz cinsi borcu olduğu açıklandı.

Macaristan’da yaşanan ekonomik kriz öncesi 1 İsviçre frangı 135 forint, 1 Euro ise 260 forint civarında işlem görürken, kriz sonrası 1 İsviçre frangı 245 forint, 1 Euro ise 293 forintten işlem görmeye başlamıştı. Macar hükümeti, İsviçre frangı borçları olanlara 1 İsviçre frangı 180 forint, Euro borcu olanlara ise 1 Euro 250 forintten borçlarını kapatmasına imkân tanımıştı.

Macaristan’da yaşanan bu olay geçtiğimiz günlerde BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in o ilginç sözlerini akla getirdi. Tevfik Bilgin şöyle demişti: “Türkiye’deki herkes kredi kartını düzenli ödesin, bankalar bir ay sonra kredi kartını iptal eder.”

Yorumlar