Son Budin Valisi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa


Son Budin Valisi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa 
“Kahraman Düşmandı, Rahat Uyusun!” 
145 sene eyalet merkezimiz olan, 6 defa muhasara edilip bizde kalan Budin"in son Osmanlı valisi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa idi. 1686 Eylül ayının ikinci günü, 2 ay 14 gün dayandıktan sonra düşen Budin"de Osmanlı"nın hiç esiri ve yaralısı yoktur. Başta 70 yaşındaki kale kumandanı Abdurrahman Abdi Paşa olmak üzere, hepsi Bali Paşa Meydanı"nda vuruşa vuruşa şehit olmuşlardır. Kanuni"nin ilk girişinden itibaren sayarsanız 160 sene, resmi egemenliğin başlamasından 145 yıl sonra Budin kalesi düşer. 

Osmanlı Devletinin Son Budin Beylerbeyi, Budin eyaletindeki son valisi ve meşhur Budin kahramanı. Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa (? - 2 Eylül 1686) aslen yeniçerilikten yetişmiş bir askerdir. Doğum yeri ve tarihi bilinmemektedir. Yüksek zekası ve kabiliyeti ile 1668 yılında Yeniçeri ağası oldu. Girit savaşlarında büyük kahramanlıklar göstermesi üzerine vezirlik rütbesine terfi etti. Bundan sonra sırasıyla; Bağdad, Mısır, Bosna ve Budin valiliklerinde bulundu. 1684 yılında Halep valiliğine, aynı yıl tekrar Budin valiliğine tayin edildi. Budin valisiyken az bir kuvvetle 1686 yılında doksan bin kişilik Haçlı ordusuna karşı durdu. Düşmanın teslim tekliflerini geri çeviren Abdi Paşa, 1686’da çıkarma harekatı yaparken şehid oldu. Bu sırada 70 yaşlarındaydı. Haçlı ordusu ancak bundan sonra şehre girebildi.
Macarlar ise Paşa’nın kahramanlığını asırlar boyunca unutmadılar ve şehit düştüğü yere üzerinde son derece anlamlı ifadelerin yazılı olduğu bir mezartaşı diktiler.
Bu taşta "145 yıllık Türk egemenliğinin son Budin Valisi Abdurrahman Abdi Arnavut Paşa, bu yerin yakınında 1686 Eylül ayının 2. günü öğleden sonra yaşamının 70. yılında maktul düştü. Kahraman düşmandı, rahat uyusun!" yazılıdır.

Mezar taşındaki Osmanlı Türkçesi ibare şu şekildedir: "Bûdîn vilâyeti son vâlîsi Vezîr Arnavud 'Abdurrahman 'Abdî Paşa 1686 senesi eylülünün ikisinde ba'de zuhr işbu mahall civârında şehîd olmuşdur. Rahmetullâhi 'aleyh" 


Dosya:AbdurrahmanAbdiPasa1.JPG
Mezar Taşının Macarca Hali 


Kaynak:Rehber Ansiklopedisi

Düşman ordusunda avrupanın tüm milletlerinden şövalyeler vardı.sadrazam sarı süleyman paşa 3 yandan kuşatma olmasına rağmen acele etmeyince düşüş olmuştur.bir de baruthaneninin patlaması sonucu 7000 muhafız ölmüş,kale harab olmuş ve kral sarayının bir bölümü yıkılmıştır.avusturyalılar çok sayıda kadın ve çocuk ele geçirmiştir.her yeri yağmalamışlardır.kaynak osmanlı tarihi.
Dosya:AbdurrahmanAbdiPasaMezartasiA.JPG
Mezar taşının Türkçe Bölümü



Bizi Google+ üzerinde bulun

Yorumlar