Pecs Üniversitesi

Pecs Üniversitesi

Okul hakkında

Pecs Üniversitesi, Macaristan’ın en eski üniversitesidir. 1367 yılında kurulan üniversite 1. Dünya Savaşı sonrası yeniden yapılandırılmıştır. Üniversite, ülkenin en eski devlet üniversitesi ünvanına sahiptir.
Pecs Üniversitesi geniş araştırma ve eğitim aktiviteleri ile Macaristan'ın en değerli yüksek öğretim kurumlarından biridir. Pecs Üniversitesi, İngiltere’deki Middlesex Üniversitesi ile birlikte çift diploma vermektedir.
Pecs şehri, Budapeşte’nin üç saat güneyinde yer almaktadır. Tarihi ve doğal güzellikleri ile görülmeye değer bir şehirdir. Şehir, Macaristan’ın Hırvatistan sınırında bulunmaktadır.
Pecs, 2010 yılında İstanbul ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti seçilen üç şehirden birisidir. Pecs ayrıca Kütahya ile de kardeş şehirdir.
Kampüsleri
Bünyesinde 9 farklı fakülte bulunan üniversitenin tıp fakültesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün indeksinde listelenmektedir. Tıp fakültesi 23 ayrı klinik bölüme ayrılmıştır. Bütün laboratuvarlar Avrupa Birliği’nın en üst standartlarında donatılmıştır.
Öğrenci sayısı
Üniversite bünyesinde 18 farklı ülkeden 32.700 öğrenci eğitim görmektedir.
Popüler bölümler
Diş Hekimliği, Tıp Fakültesi, İşletme, Eczacılık
Ulaşım imkanları
Pecs, büyük şehir olmadığı için, okula ulaşım şehir içi ulaşım araçlarıyla yapılmaktadır.
Akademik ve sosyal imkanlar
Üniversitede İngilizce Hazılrık kursu ve Pre-medikal hazırlık kursu vardır. Bu kurs tıp ve dişçilik programlarına girecek öğrencilerin İngilizce eğitimli biyoloji, fizik, kimya konularında genel bilgilerini kuvvetlendirmek amaçlıdır. Üniversite kütüphanesi 400’den fazla gazete ve dergiye abonedir.

Konaklama

Pecs’de eğitim gören yabancı öğrenciler genellikle öğrenci evlerinde kalmaktadırlar. Yabancı öğrencilerin kalacakları dairelerin kirası 150 ile 200 Euro arasında değişmektedir. StudyZONE olarak öğrencilerimizin yerleşmesine yardımcı olmaktayız.

Başvuru ve kabul şartları

Macaristan’da bir üniversitede okumanız için Türkiye’de sınav sonucu bir üniversite kazanmış olma şartı aranmaz. Sadece Macaristan'da üniversiteye kabul edilmek için öncelikle Macaristan’daki üniversitenin ön kabul sınavına girmeniz gerekir.
Türkiye’de Üniversite yetkilileri kontrolünde yapılacak bu sınav, sizin okumak istediğiniz bölümle ilgili olarak temel derslerde bilginizi ve dil seviyenizi ölçmek amacıyla yapılmaktadır. Temel  matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji sorularından oluşan bu mini sınavdan geçmeniz, üniversiteye kabul edilmeniz için yeterli olacaktır. Bazı bölümler için bu sınav sözlü olarak da yapılabilmektedir.
Macaristan Üniversitelerinde akademik takvim; birinci dönem Ekim ayında, ikinci dönem de Şubat ayında başlamaktadır.

Eğitim ve yaşam maliyetleri

Örnek Yıllık Eğitim Ücretleri ve Süreleri:
Tıp- 6 yıl: 13,600 USD
Diş hekimliği- 5 yıl: 14,710 USD
İşletme- 3 yıl: 5500 Euro
Psikoloji- 3 yıl: 6900 Euro
Eczacılık- 5 yıl: 9000 USD
Macaristan’da bir öğrencinin konaklama, beslenme ve sosyal yaşam giderleri aylık olarak  yaklaşık 425 Euro'dur ve diğer Avrupa şehirlerine kıyasla çok uygundur.

Yorumlar