Miért költsünk milliókat török ingatlanokra?


Miért költsünk milliókat török ingatlanokra?
(A híres isztambuli híd mindkét oldalán nagy beruházások zajlanak-Fotó: panoramio.com )
A török ingatlanpiacot idén egy új törvény tartja lázban. Az eddigi szabályozás a reciprocitás elvén alapult, azaz egy külföldi akkor vehetett ingatlant, ha az anyaországa szintén engedélyezte, hogy ott törökök ingatlant vásároljanak. Azonban az új szabályozásoknak köszönhetően ez most megváltozik és a külföldi befektetők előtt is megnyílhat a közel-keleti térség egyik feltörekvő piaca – véli Lokietek Eszter az OTP Alapkezelő részvényelemzője.


A hvg.hu-nak nyilatkozó szakértő utalt rá, hogy az új tervezet 89-re bővíti az engedélyezett országok listáját, többek között olyan orosz, kuvaiti, katari és szaúdi magánbefektetők előtt nyitva meg a kaput, akik eddig nem, vagy csak igen nagy nehézségek árán juthattak ingatlanhoz. Több ingatlancég – főleg a déli régióban és a tengerparti városokban – ehhez gyorsan alkalmazkodva, már arab nyelvű weboldallal és reklámokkal várja az új ügyfeleket – fűzte hozzá.
Az OTP szakértője szerint a másik két törvény is jól mutatja, hogy a kormány az urbanizációs folyamatok elősegítésére törekszik. Az egyik, az eddig erdőként besorolt, ún. 2B-s földek eladását és beépítését teszi lehetővé, az első fázisban mintegy 316 ezer hektárral növelve a beépítésre alkalmas földterületeket. A másik pedig a társasházi törvény módosításával próbálja megkönnyíteni, hogy gyakorlatilag lakhatatlan lakóházakat végre lebontsanak vagy átépítsenek. Az utóbbi javaslat a kormány számára politikailag is kulcsfontosságú lehet, hiszen egy erősebb földrengés tragikus következményei minden bizonnyal a kormány népszerűségén is csorbát ejtenének.

Yorumlar