Macaristan’da Üniversite Eğitiminin Avantajları Nelerdir?

Macaristan’da Üniversite Eğitiminin Avantajları Nelerdir?


LYS'yi kazanmanıza gerek yok! İstediğiniz bölümde okuyabilir, hayal ettiğiniz mesleğe sahip olabilirsiniz!


YGS ve LYS sınavları sonucunda Türkiye'de, hayal etmediğiniz, istemediğiniz bir bölümü kazanmışsanız Macaristan harika bir seçenek! Hangi mesleği yapmayı hayal ediyorsanız Macaristan üniversitelerinin ilgili bölümlerinde okuyabilirsiniz. Macaristan üniversitelerinde istediğiniz bölümde eğitime başlamak için sadece lise diploması yeterlidir. Üstelik lisede hangi bölümden mezun olduğunuza bakılmaksızın, Macaristan üniversitelerinde istediğiniz tüm bölümlere kayıt yaptırabilirsiniz. Türkiye’de sözel bir bölümden mezun bir öğrenci, Macaristan’da tıp veya mühendislik bölümlerinde okuyabilir. Aynı şekilde meslek liseli veya imam hatip lisesi mezunu olmanız istediğiniz bölüme kayıt yaptırmanıza engel teşkil etmez.
Türkiye’deki vakıf üniversitelerinden daha ekonomik fiyatlarla Macaristan’da eğitim alabilirsiniz.
Macaristan'da eğitimin toplam maliyeti, Türkiye'deki özel üniversitelerin eğitim maliyetine kıyasla çok daha uygundur. Türkiye’deki vakıf üniversitelerine ödeyeceğiniz ücretten daha fazla ödemeden istediğiniz bölümde eğitim alabilirsiniz.
Macaristan Üniversiteleri Avrupa'nın en güçlü üniversiteleri arasındadır.
Macaristan’da üniversite eğitimi almış Nobel ödüllü birçok bilim adamı, edebiyatçı ve sanatçı Macaristan’da eğitim sisteminin ne kadar güçlü olduğunun ispatıdır. Bugüne kadar kendi eğitim kurumlarından 14 nobel ödüllü edebiyat ve bilim insanı, 159 olimpiyat şampiyonu çıkaran Macaristan, yüksek entelektüel potansiyeliyle hayatın her adımına tanıklık etmektedir.
Budapeşte ile birlikte Debrecen, Pecs ve Szeged Macaristanda önemli üniversite şehirleridir. Debrecen, Macaristan'ın 2. büyük şehridir ve Debrecen Üniversitesi tıp başta olmak üzere birçok alanda ülkenin en iyi üniversitelerinden biridir.
Her yıl ortalama 10.000 uluslararası öğrenci; köklü eğitim tarihi, yüksek eğitim standartları ve bilimsel çalışmaları ile ünlü Macaristan Üniversitelerini tercih etmektedir.
Tüm üniversitelerin YÖK denkliği var!
Macaristan Üniversiteleri YÖK tarafından tanınmaktadır. Macaristan’da tercih edeceğiniz üniversiteden mezun olduğunuzda Türkiye’de üniversite mezunlarına sağlanan tüm haklardan eşit koşullarda yararlanabilirsiniz.
Türkiye’de kamu kuruluşlarında görev almak, meslek odalarına bağlı çalışmak veya askerliğinizi kısa dönem erbaş ya da yedek subay olarak yapmak istiyorsanız Avusturya üniversiteleri size tüm bu imkanları sunmaktadır.
Lisans eğitimi 3 yıl!
Macaristan'da lisans programları 3 yıl sürmektedir. Böylelikle Türkiye’de 4 senede tamamlayacağınız üniversite eğitiminizi Macaristan’da 3 senede tamamlayarak 1 sene avantajlı duruma geçebilirsiniz.
Bu, hem eğitim ve yaşam giderlerinizin 1 yıl azalmasını, hem de iş hayatına 1 yıl erken başlamanızı sağlayacaktır.
Macaristan tıp eğitimi dünya çapında bir üne sahip!
Debrecen Tıp Fakültesi, Orta Avrupa’nın ilk kampüs medikal okuludur. Debrecen Tıp Fakültesi’nde toplam 10.000 den fazla ögrenciye tıp eğitimi verilmektedir. Bünyesinde bulunan 1800 yatak kapasiteli  uygulama hastanesi de aynı zamanda bölgenin en büyük hastanesi ve sağlık kompleksidir. Tıp eğitimi ile dünya çapında prestije sahip olan Debrecen Üniversitesi’nde tıp, eczacılık, diş hekimliği ve fizik tedavi bölümlerinden birini seçebilir ve böylece üniversite sınavında kazanamadınız diye doktor olma hayallerinize veda etmek zorunda kalmazsınız.
Yaşam hem çok eğlenceli hem de ucuz! 
Sosyal yaşam ve eğlence açısından çok zengin olan Macaristan’da tam bir kültür ve sanat ülkesinde okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
Başkent Budapeşte, tam anlamıyla bir kültür ve festival şehridir. Budapeşte, sosyal ve kültürel hayat çok canlı olduğu için birçok yabancı turistin ilgi odağı haline gelmiştir. Budapeşte, Tuna Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan romantik köprülerine, eğlenceli günler ve geceler için müzik publarına, kafelere, ses getiren konserlere, tiyatro, opera, bale ve müzikallere ev sahipliği yapan eşsiz mimarideki tarihi yapıları ile yaşayan bir kültür şehridir.
Ünlü kaplıcaları, misafirperver halkı, müziği, yemeği, ılıman ikliminin hüküm sürdüğü doğası, bitki örtüsü, köklü gelenekleri ve eşsiz mimarisiyle Macaristan’da 8 ayrı yer UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine girmiştir. Pecs şehri 2010 yılında İstanbul ile eş zamanlı olarak Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmiştir.
Macaristan diğer Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında ulaşım, beslenme ve konaklama ücretlerinin düşük olduğu bir ülkedir. Macaristan’da yaşıyor ve eğitim alıyor olmanın maliyeti Türkiye'deki büyük şehirlerdeki yaşam giderleri ile karşılaştırıldığında hiç de farklı değildir. 

Türk kültüründen örnekler bulabilirsiniz. 
Macaristan yaklaşık 150 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Bu nedenle bugün hala birçok konuda Macarlar ve Türkler arasında ortak değerler hakimdir. Bu değerler arasında, yabancılara gösterilen hoşgörü ve misafirperverlik ilk sıralarda yer almaktadır. Türklerin sevildiği ve sempati ile yaklaşıldığı bir Avrupa ülkesi olan Macaristan’ın hemen her şehrinde Türklere ait eserler hala korunmaktadır.
Macaristan yemekleri Türk damak tadına uygundur, ayrıca Macaristan’da pek çok Türk restoranı, marketi ve kasabı vardır.
Macarca ve İngilizce, en az iki yabancı dil öğrenme şansına sahip olun!
Dünyanın değişik ülkelerinden gelen ögrenciler ile arkadaşlık edip, hem değişik kültürleri tanıyabilir hem de yabancı öğrenciler ve öğretim görevlileriyle sürekli iletişimde olduğunuzdan yabancı dilinizi ileri seviyelere getirebilirsiniz. İngilizcenin yanı sıra Macarca da halk içerisinde öğrenebileceğiniz ikinci yabancı diliniz olacaktır. Hem İngilizce hem Macarca biliyor olmanız kariyer hayatınızda sizi özel bir yere koyacaktır.
Sınavsız ve koşulsuz yüksek lisans ve doktora yapabilme imkanını değerlendirebilirsiniz.
Macaristan’daki herhangi bir üniversiteden mezun olduğunuzda ALES, GRE, GMAT gibi bir akademik sınav engeline takılmadan direkt Yüksek Lisans veya Doktora programına geçiş yapabilirsiniz. 
Çift diploma sahibi olursunuz.
Macaristan üniversiteleri, Avrupa Birliği Üniversitesi diploması da vermektedir. Bu sayede mesleğinizi dilerseniz Türkiye’de dilerseniz Avrupa Birliği ülkelerinde rahatlıkla yapabilirsiniz.
Macaristan üniversitelerinin pek çoğunda Amerikan veya İngiliz eğitim müfredatı okutulduğundan, mezun olduğunuzda çift diploma edinmiş olacaksınız.

Mezuniyet sonrası ülkenin lider şirketlerinde çalışabilirsiniz!
Macaristan’da lisans veya yüksek lisans mezunu olan her yabancı ögrenciye, 1 yıl çalışma ve oturum izni verilir. Macaristan’ın, ülkedeki üniversitelerden mezun olan yabancılara verdiği çalışma izni sayesinde Macaristan’ın lider şirketlerinde çalışma fırsatını yakalayabilirsiniz. Böylelikle Avrupa Birliği’nde staj ve kariyer başlangıcı yapma imkanı elde etmiş olursunuz.
Ayrıca Macaristan’da öğrenim gören üniversite öğrencilerine yasal part-time çalışma izni verilmektedir. 
Macaristan Türkiye’ye çok yakındır.
Türkiye’den Macaristan’a uçak ile ulaşim sadece 2 saat sürmektedir.

Uluslararası değişim programlarına katılabilirsiniz.
Macaristan’daki devlet üniversitelerinde bir yarıyıl okuduktan sonra üniversiteler arası öğrenci değişim programları olan ERASMUS ve SOKRATES sayesinde Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde iki döneme kadar ücretsiz üniversite eğitimi alma ayrıcalığına sahip olabilirsiniz.

Tüm Avrupa ülkelerini gezebilirsiniz!
Schengen vizenizin sağladığı serbest dolaşım hakkı sayesinde tüm Avrupa ülkelerine seyahat etme olanağına öğrencilik yıllarında sahip olabilirsiniz. Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanan, ucuz ulaşım olanağı sağlayan Interrail bilet uygulaması ile, istenen yerde ve zamanda istenen trene binme avantajlarını kullanabilir, düşük bir bütçe ile Avrupa ülkelerini tanıyabilirsiniz.
Türkiye - Macaristan
Üniversite Yıllık Maliyet Karşılaştırması
Size, geleceğinizi belirleyen en önemli dönem olan üniversite eğitimi süreciyle ilgili doğru kararlar vermenize çok yardımcı olacak bir maliyet analizi sunuyoruz:

* Maliyet hesapları her gider kalemi için ortalama maliyetler göz önünde bulundurularak yapılmıştır.
* Macaristan ve Polonya’da tıp, diş hekimliği ve eczacılık eğitimi ve yaşam maliyeti yıllık toplam 30.000 TL civarındadır.
* Vakıf üniversitelerinde maliyetler, öğrencinin kendi şehrinde bir üniversiteye gittiği düşünülerek çıkarılmıştır.


Yorumlar