Erzurum Teknik Üniversitesinin Budapeşte programı


Etü'lü Akademisyenler Budapeşte"de Hem Üniversitelerini Hem De Erzurumu Tanıttılar



Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de 24-28 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlenen "Uluslararası Teknolojide Kullanılan Materyaller ve Uygulamaları (ICMAST-2012)" isimli konferansa Erzurum Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasan Türkez ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bülent Çakmak davetli olarak katıldı.

Özellikle sensör ve transduser üretme ve uygulamaları konularının ele alındığı toplantıda, ETÜ'lü akademisyenler bu teknolojide sıklıkla kullanılan tungsten materyallerinin biyolojik sistemler üzerindeki genetik etkileri üzerine konuşma yaptılar. Konuşmada asrın teknolojisi olarak görülen nanomateryallerin kullanımlarının doğurabileceği sağlık riskleri ortaya konularak, acilen bu konuda uluslararası düzenlemelere gidilmesi gerektiği anlatıldı.

ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin, Almanya ve Rusya ile ülkemizinde aralarında bulunduğu toplam 40 ülkeden katılımın gerçekleştiği konferansta konuşan, Doç. Dr. Hasan Türkez yapmış oldukları hayvan deneylerinde, mühendislik alanında yeni teknolojilerin geliştirilmesinde kullanılan bazı nanomateryallerin genetik hasar oluşturarak ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını gözlemlediklerini belirtti. Bu materyaller ile üretilen ileri teknoloji ürünlerinin kullanıma sunulmadan önce, mutlaka insan ve çevre sağlığı açısından risk analizlerinin yaptırılması ve güvenilirliklerinin ortaya konması gerektiği vurgulandı.

Konuşmalarının son bölümünde Doç. Dr. Bülent Çakmak ve Doç. Dr. Hasan Türkez, Erzurum Teknik Üniversitesini ve olimpiyat şehri Erzurum'u Uluslararası platformda tanıtan kısa bir sunum yaptılar.

Yorumlar