19.6.12

Ellenzik a törökök az abortusz-törvény szigorítását


Ellenzik a törökök az abortusz-törvény szigorítását
Egy közvélemény-kutatás eredményei szerint a török válaszadók többsége, 55,5 százaléka ellenzi a kormány javaslatát az abortusztörvény módosítását illetően. A megkérdezettek 44,5 százaléka ért egyet Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök azon javaslatával, miszerint a hatályos tíz hétről a terhesség negyedik hetéig engedné csak végrehajtani a művi terhesség-megszakítást.
Az ellenzők szerint a szigorítás gyakorlatilag egyenlő lenne az abortusz teljes betiltásával, hiszen sok nő az első hónapban még nem ismeri fel a terhességét. Az ügyben Maud de Boer-Buquicchio, az Európa Tanács főtitkárhelyettese is szót emelt, aki szerint az intézkedés a nőkkel szembeni elnyomásnak minősül, ráadásul szükségtelenül növelné az illegálisan végrehajtott, és így lényegesen kockázatosabb beavatkozások számát.
Az Erdogan-kormány családpolitikája ugyanakkor igyekszik minél több gyermek vállalására ösztönözni a családokat. Ideálisnak azt tartanák, ha a nők legalább három gyermeket szülnének. A kormány 2004-ben megpróbálta kriminalizálni a házasságtörést is, de a törvényt végül az Európai Unió nyomására elvetették.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder