Dunaujvaros Üniversitesi


Dunaujvaros Üniversitesi

Okul hakkında

Dunaujvaros Üniversitesi, Tuna nehrinin sağ yakasında yer alan, başkert Budapeşte’ye 70 kilometre uzaklıktaki 55.000 nüfuslu Dunaujvaros’tadır. Dunauvaros Üniversitesi ülkenin dinamik üniversitelerinden biri olup, üniversiteye son yıllarda alınan AB fonlarıyla büyük yatırımlar yapılmış; altyapı yenilemeleri ve öğrenci yurtlarının yenilenmesi  ile üniversitenin önemi daha da artmıştır.
Okulda Almanca, Rusça ve birçok yabancı dili öğrenmek isteyen öğrenciler için yabancı dil bölümleri vardır. Bu sayede öğrenciler dil sertifikası sahibi de olabilmektedir. Üniversite, 40’dan fazla yabancı üniversite ile sürekli bağlantı halindedir. Alınan diplomaların tamamı lisansüstü eğitime imkân sağlamaktadır.
Kampüsleri
Öğrenciler, 11 fakülteden 45 ayrı uzmanlık konusunda tam veya yarı zamanlı eğitim programı seçme şansına sahiptir.
Popüler bölümler
Bilgisayar Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, İşletme.
Öğrenci sayısı
Dunaujvaros Üniversitesi’nde yaklaşık 5000 öğrenci eğitim görmekte olup, özellikle yurtdışından gelen öğrenci sayısı her geçen yıl artış göstermektedir.
Ulaşım imkanları
Dunaujvaros, küçük bir şehir olduğu için öğrencilerin okula ulaşımında herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.
Akademik ve sosyal imkanlar
Dunaujvaros Üniversitesi’nde öğrenci hayatı çok renkli ve okulun teknik altyapısı oldukça iyidir. Kurum içinde, ücretsiz internet bağlantılı bilgisayar sayısı 1000’den fazladır. Tüm binalarda ve açık alanlarda Mobil ağ bağlantılarının artırılması okulun Enformasyon Teknolojisi gelişim planı içindedir. Bilgisayar ağı sürekli güncellenmekte, devamlı yeni servisler eklenmektedir.
Ülkenin spor kenti olan Dunaujvaros’ta öğrenciler, amatör veya profesyonel olarak atletizm, yüzme, hentbol, basketbol, voleybol, su topu, kayak, buz hokeyi, bowling, sürat motorculuğu, karate, kung-fu, thai box, capoeira, güreş vb. spor imkânlarından faydalanabilmektedirler.

Konaklama

Dunaujvaros Üniversitesi, öğrencilerin konaklaması için pek çok Hostelle anlaşmalıdır. Hosteller yeni dekore edimiş, 2, 2+2 ve 2+3 kişilik odalardan oluşmaktadır. Odalarda banyo, internet, ve TV bulunmaktadır. Çamaşırhane, mutfak gibi ihtiyaçlar ortak kullanıma açıktır. Hostellerin aylık kirası 120 Euro’dur.
Dileyen öğrenciler yurtlarda ya da kiralık evlerde konaklayabilir. Genellikle bir öğrencinin aylık konaklama masrafı 150-200 Euro civarındadır.
Ayrıca öğrenciler kampus restoranında günlük 1,5 Euro’ya menü seçebilir veya civardaki uygun fiyatlı restoranlardan faydalanabilir.
Kerpely Antal öğrenci yurdunda her odada bilgisayar ağ bağlantısı olup sınırsız olarak kullanılmaktadır.

Başvuru ve kabul şartları

Macaristan’da bir üniversitede okumanız için Türkiye’de sınav sonucu bir üniversite kazanmış olma şartı aranmaz. Sadece Macaristan'da üniversiteye kabul edilmek için öncelikle Macaristan’daki üniversitenin ön kabul sınavına girmeniz gerekir.
Türkiye’de Üniversite yetkilileri kontrolünde yapılacak bu sınav, sizin okumak istediğiniz bölümle ilgili olarak temel derslerde bilginizi ve dil seviyenizi ölçmek amacıyla yapılmaktadır. Temel  matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji sorularından oluşan bu mini sınavdan geçmeniz, üniversiteye kabul edilmeniz için yeterli olacaktır. Bazı bölümler için bu sınav sözlü olarak da yapılabilmektedir.
Dunaujvaros Üniversitesi'nde öğrencilerin öncelikle lise not dökümleri ve yeterliliklerine bakılarak hangi fakültede eğitim alabilecekleri belirlenir. Mühendislik ve işletme bölümlerinde okuyacak olan adayların iyi derecede İngilizce ve matemaik bilgilerinin olması beklenir. Bölüme başlamak için yeterli görülmeyen adaylar ilk yıl  Pre-Engineering ya da Pre-Business programlarına alınırlar. Programı başarıyla tamamlayan adaylar ilgili fakültedeki eğitimlerine devam edebilirler.
İngilizce seviyesi  hazırlık eğitimlerini almak için yeterli olmayan adaylar ise ilk yıllarında önce İngilizce hazırlık eğitimine alınır, daha sonra ise fakülte hazırlık programına dahil olurlar.
Macaristan Üniversitelerinde akademik takvim; birinci dönem Ekim ayında, ikinci dönem de Şubat ayında başlamaktadır.

Eğitim ve yaşam maliyetleri

Örnek Yıllık Eğitim Ücretleri ve Süreleri:
İşletme -3,5 yıl: 2950 Euro
İşletme Mühendisliği – 3,5 yıl: 2950 Euro
Bilgisayar Mihendisliği- 3,5 yıl: 2950 Euro
Macaristan’da bir öğrencinin konaklama, beslenme ve sosyal yaşam giderleri aylık olarak yaklaşık 425 Euro'dur ve diğer Avrupa şehirlerine kıyasla çok uygundur. 

Yorumlar