Debrecen Üniversitesi


Debrecen Üniversitesi

Okul hakkında

Debrecen Üniversitesi, kökleri 1538’e dayanan çeşitli yüksek eğitim kurumlarının birleşmesiyle kurulmuştur. Debrecen, bir üniversite şehri olup 220 bin kişilik nüfusuyla Macaristan’ın ikinci büyük şehri ve Budapeşte’ye 2 saat mesafededir.
Macaristan'daki tıp fakültelerinden sadece Debrecen Üniversitesi A.B.D. New York ve California States tarafından akreditedir. Ayrıca AB ve YÖK onaylıdır.
Debrecen Üniversitesi yüzde 15’lik hacimle ülkenin araştırmaya en fazla kaynak ayıran üniversitesidir.
Debrecen Üniversitesi Tıp Fakültesi, aynı zamanda bölgenin en büyük hastanesi ve sağlık kompleksidir. Üniversite aynı zamanda Macaristan’ın en büyük ikinci kütüphanesine sahiptir.
Üniversite, 1700 eğitmeni, 15 fakültesi ve 20 doktora programı ile geniş çeşitlilikte eğitim imkânı sunmaktadır.
Kampüsleri
Debrecen Üniversitesi, Tıp ve Sosyal Bilimler olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Öğrenci sayısı
Debrecen Üniversitesi'nde yaklaşık 30.000 öğrencisi eğitim görmektedir.
Konaklama ve yurt imkanları
Şehirde konaklama seçenekleri geniş ve maliyetleri genellikle oldukça iyidir. Okulların yurtları yabancı öğrencilere kontenjan vermemekle birlikte yabancı öğrenciler için de birçok özel yurt mevcuttur. Bu yurtların aylık kirası ortalama 250-400 Euro civarındadır. Öğrenciler daha sonra eve de çıkabilir. Paylaşımlı evlerin kiraları, aylık ortalama kişi başı 200-250 Euro civarındadır.
Ulaşım imkanları
Debrecen’in çok kolay ve kullanışlı bir ulaşım sistemi vardır. Tramvay sistemi şehrin çok büyük bir bölümüne hâkimdir ve üniversite kampüsünde durağı vardır. Ayrıca otobüs ulaşımı da rahat ve kullanışlıdır. Öğrenciler bisiklet alarak ulaşımı daha da kolaylaştırabilirler.
Akademik ve sosyal imkanlar
Debrecen Üniversitesi, öğrencilerin sosyal ve sportif aktivitelerine büyük önem verir. Debrecen Üniversitesi’nde öğrenciler 23 farklı sporda faaliyet gösterebilirler. Öğrenciler, modern olimpik avuzu ve futbol sahaları, tenis kortları, jimnastik salonları ve daha birçok imkândan faydalanmaktadır.
Debrecen Üniversitesi sportif faaliyetlere ek olarak Doğu Avrupa’nın en büyük öğrenci merkezine sahiptir. Macaristan’ın en büyük öğrenci partisi her çarşamba günü burada düzenlenmektedir.

Popüler bölümler

Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Fizyoterapi, Hemşirelik, Bilgisayar Mühendisliği, Biyoloji, Elektrik Mühendisliği, Fizik, İngiliz Kültürü, İşletme, Kimya, Kimya Mühendisliği, Matematik, Yazılım Mühendisliği.

Başvuru ve kabul şartları

Macaristan’da bir üniversitede okumanız için Türkiye’de sınav sonucu bir üniversite kazanmış olma şartı aranmaz. Sadece Macaristan'da üniversiteye kabul edilmek için öncelikle Macaristan’daki üniversitenin ön kabul sınavına girmeniz gerekir.
Türkiye’de Üniversite yetkilileri kontrolünde yapılacak bu sınav, sizin okumak istediğiniz bölümle ilgili olarak temel derslerde bilginizi ve dil seviyenizi ölçmek amacıyla yapılmaktadır. Temel  matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji sorularından oluşan bu mini sınavdan geçmeniz, üniversiteye kabul edilmeniz için yeterli olacaktır. Bazı bölümler için bu sınav sözlü olarak da yapılabilmektedir.

Macaristan Üniversitelerinde akademik takvim; birinci dönem Ekim ayında, ikinci dönem de Şubat ayında başlamaktadır.

Eğitim ve yaşam maliyetleri

Örnek Yıllık Eğitim Ücretleri ve Süreleri:
İngilizce Hazırlık yıllık ücreti: 5000 USD
Tıp – 6 yıl: 12,500 USD
Eczacılık – 5 yıl: 7500 USD
Bilgisayar Mühendisliği- 3-3,5 yıl: 5500 USD
İşletme- 3-3,5 yıl: 5500 USD
Macaristan’da bir öğrencinin konaklama, beslenme ve sosyal yaşam giderleri aylık olarak  yaklaşık 425 Euro'dur ve diğer Avrupa şehirlerine kıyasla çok uygundur.

Yorumlar