Budapeşte Teknik Üniversitesi


Budapeşte Teknik Üniversitesi

Okul hakkında

Budapeşte Teknik Üniversitesi’nin geçmişi 1782 yılına kadar uzanır ve Macaristan’da olduğu gibi Avrupa ve dünyada da önemli bir yere sahiptir.
Macaristan’da alınan mühendislik diplomalarının yaklaşık yüzde 70'i bu üniversite tarafından verilmektedir. Budapeşte Teknik Üniversitesi, kurulduğu günden beri çok sayıda Nobel ödüllü akademisyen yetiştirmiştir.
Dünya üniversite sıralamasında ilk 500 içinde 307. sırayı almıştır.
Üniversite aynı zamanda Avrupa Üniversiteler Birliği, Uluslararası Üniversiteler Birliği gibi önemli akademik oluşumlarca da tanınmaktadır.
Kampüsleri
Budapeşte Teknik Üniversitesi, 110 departmanı ve kurumu kanalıyla sekiz fakültede eğitim vermektedir. Üniversitenin 1892-1898 yıllarında inşa edilen binaları 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
Popüler bölümler
Elektrik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mimarlık, Kimya Mühendisliği
Öğrenci sayısı
14.000 öğrencinin eğitim aldığı üniversitede 50 ülkeden yaklaşık 800 yabancı öğrenci eğitim görmektedir.
Ulaşım imkanları
Budapeşte, şehir içi ulaşımında oldukça gelişmiş bir yapıya sahiptir. Öğrenciler okula, otobüs, metro, tramvay hatlarını kullanarak ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımda öğrencilere indirim yapılmaktadır.
Akademik ve sosyal imkanlar
Budapeşte Teknik Üniversitesi, Amerika'da toplamda 100’den fazla üniversiteyle anlaşmalı olup bu üniversitelerle ortak projeler yürütmekte, öğrenci değişimi yapmaktadır. Üniversite profesörleri ayrıca yüksek eğitim ile ilgili birçok uluslararası organizasyonda lider konumda yer almaktadırlar.

Konaklama

Budapeşte’de eğitim gören yabancı öğrenciler genellikle öğrenci evlerinde kalmaktadırlar. Yabancı öğrencilerin kalacakları dairelerin kirası 200 ile 400 Euro arasında değişmektedir. Öğrenciler, kiraladıkları evleri 2 veya 3 kişi paylaşımlı kiraladıklarında konaklama çok daha ekonomik bir olmaktadır. StudyZONE olarak öğrencilerimizin yerleşmesine yardımcı olmaktayız.

Başvuru ve kabul şartları

Macaristan’da bir üniversitede okumanız için Türkiye’de sınav sonucu bir üniversite kazanmış olma şartı aranmaz. Sadece Macaristan'da üniversiteye kabul edilmek için öncelikle Macaristan’daki üniversitenin ön kabul sınavına girmeniz gerekir.
Türkiye’de Üniversite yetkilileri kontrolünde yapılacak bu sınav, sizin okumak istediğiniz bölümle ilgili olarak temel derslerde bilginizi ve dil seviyenizi ölçmek amacıyla yapılmaktadır. Temel  matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji sorularından oluşan bu mini sınavdan geçmeniz, üniversiteye kabul edilmeniz için yeterli olacaktır. Bazı bölümler için bu sınav sözlü olarak da yapılabilmektedir.
Macaristan Üniversitelerinde akademik takvim; birinci dönem Ekim ayında, ikinci dönem de Şubat ayında başlamaktadır.

Eğitim ve yaşam maliyetleri

Örnek Yıllık Eğitim Ücretleri ve Süreleri:
Elektrik Mühendisliği – 3,5 -4 yıl : 6400 Euro
Mimarlık – 3,5-4 yıl: 6400 Euro
Makine Mühendsiliği- 3,5-4 yıl: 6400 Euro
Macaristan’da bir öğrencinin konaklama, beslenme ve sosyal yaşam giderleri aylık olarak  yaklaşık 425 Euro'dur ve diğer Avrupa şehirlerine kıyasla çok uygundur.

Yorumlar