Macarlar göçe hazırlanıyor.

Macarlar göçe hazırlanıyor.

Macaristan’da geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan bir kamuoyu araştırmasına göre, her dört Macar’dan biri birkaç yıllığına, ya da kalıcı olarak bir başka ülkeye göç etmeyi planlıyor.
 Göç eğilimi  gençler arasında çok daha yüksek; yaşı 18-29 arasında olan genç nüfusun  % 50’si, ülkeyi terk etmenin, hayatını başka bir ülkede kurmanın planlarını yapıyor. Bazı toplumsal katmanlar, mesela işsizler ya da Romanlar arasında ise bu oran daha da yüksek. Genç ve eğitimli her iki Macar’dan birinin ülkeyi terk etme planları kurması Macar toplumu için uzun vadede ciddi bir tehlike oluşturuyor.
 Uzmanlar Macar toplumunda giderek güçlenen bu göç eğiliminin gerisinde öncelikle son yıllarda Macaristan’ı etkisi altına alan ekonomik bunalımın olduğu kanısındalar. Avrupa’da krizden çok etkilenen Macar ekonomisi, IMF ile de bir anlaşmaya varılamadığından kırılgan yapısıyla büyük riskler taşıyor. Önümüzdeki yıl tahminlere göre ekonomisi % 2.2 daralacak olan Macar ekonomisi, bu sonuçla AB içinde en kötü 3. ülke ekonomisi durumunda. Bu sonuç Macaristan’ın 2014 yılında, ekonomisinin büyüklüğü bakımından 2008 yılındaki sonuçlara bile ulaşamayacağını gösteriyor.
 Kamuoyu göç eğilimi araştırması, Macarlar açısından Avrupa’da üç ülkenin öne çıktığını gösteriyor. Ankete katılanlar, kısa vadeli olarak çalışmak için hangi ülkeye gitmek istersiniz sorusuna, sırasıyla Avusturya, Almanya ve İngiltere yanıtını verdiler. Kalıcı göç sorusunda ise hedef ülke Kanada ve Birleşik Amerika oldu.
Bizi Google+ üzerinde bulun

Yorumlar