DÖSİAD Heyeti Macaristan Parlamentosu’nda


Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) Budapeşte’de düzenlenen Dösiad-Budapeşte iş forumundaki temaslarını aralıksız sürdürmeye devam ediyor. Dösiad üyeleri temaslarının ikinci gününde Macaristan Parlamentosunda Milletvekili Hegedus Tamas ve Türk-Macar İşadamları Derneği üyeleri ile bir araya geldi.

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) Budapeşte'de düzenlenen Dösiad-Budapeşte iş forumundaki temaslarını aralıksız sürdürmeye devam ediyor. Dösiad üyeleri temaslarının ikinci gününde Macaristan Parlamentosunda Milletvekili Hegedus Tamas ve Türk-Macar İşadamları Derneği üyeleri ile bir araya geldi. Dösiad, yurt dışı ziyaret programı çerçevesinde gittiği Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de temaslarına devam ediyor.

Macaristan Parlamentosu’nu ziyaret eden Dösiad üyeleri burada onurlarına verilen öğle yemeğinde Macaristan Milletvekili Hegedus Tamas ve Türk-Macar İşadamları Derneği üyeleriyle buluştular. Yemek öncesi konuşma yapan Türk - Macar Dostluk Masası Başkanı ve Milletvekili Hegedus Tamas, iki ülke arasındaki ekonomik imkanların yaratılması için her iki ülke işadamlarına da büyük görevler düştüğünü belirterek, tarihi bağları çok güçlü olan iki ülkenin ticarette de aynı başarıyı yakalaması gerektiğinin altını çizdi. Tamas:Macaristan kendisine Türkiye’yi örnek alıyor Macaristan ve Türkiye’nin ilişkilerinin gelişmesinden öte tarihlerinden dolayı birbirlerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını vurgulayan Tamas, şöyle devam etti: “ Biz Macar ve Türk halklarının kardeş olduğuna inanıyoruz. Hepimiz Atilla'nın torunlarıyız. Biz Macarların yakınlarında akrabalık duyduğu bir millet yok. Biz kendimizi Avrupa'da bir ada olarak görüyoruz. Ama Türkiye'ye doğru gittiğimizde akraba ve kardeşlerimizi buluyoruz, Türk ve Macarlar kardeştir. Biz birbirimize karşı olan dostluğumuzu ve güvenimizi masaya yatırdığımızda daha çok mutlu oluyoruz. Türkiye'de son yıllardaki büyük gelişmeyi izlerken mutlu oluyorum. Biz bugün Macaristan olarak biraz sıkıntılar yaşasak da Türkiye'ye bakarken gurur duyuyoruz. Macaristan kendisine Türkiye'yi örnek alıyor. Bir ülke ve millet iyi yönetilirse nerelere gelineceğini Türkiye göstermiştir.

Türkiye'nin başarısı bizim için bir güvendir.” Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı değil, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var Milletvekili Tamas, Macaristan'ın başarıya giden yolda Türkiye ile birlikte yürümek istediğini belirterek, şöyle devam etti: “Macaristan'ın Avrupa Birliği dışında böyle bir dost ülke Türkiye ile iş birliği yapmanın mutluluğu içindeyiz. Biz Avrupa Birliği dışında olan Türkiye'nin AB ile ilişkilerini yakından takip ediyoruz, Türkiye bu gruba dahil olabilmek için elinden geleni yapıyor, bu sürenin yavaş ilerlemesinin tek nedeni politiktir, ama biz biliyoruz ki Türkiye'nin Avrupa Birliğine ihtiyacı yok, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Avrupa Birliği olsun olmasın Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkiler pozitif olarak her geçen yıl devam edecektir” Milletvekili Tamas, Avrupa Birliği'nin kuruluşunun çok yeni olduğunu ancak Türk - Macar dostluğunun binlerce yıllık olduğuna dikkat çekti. Daha sonra söz alan Dösiad Başkanı Gültekin Gencer, henüz iki buçuk yıllık mazisi olan Dösiad'ın Türkiye'nin komşu ülkeleriyle yakın ticari ilişkiler kurmaya çalıştığını söyledi. Gencer, Macaristan Parlamentosuna seslendi: “Madem akrabayız,ilk adımı atın Türklere vizeyi kaldırın” Gencer, Dösiad’ın Avrupa ve Orta Doğu'daki ticaret odaları vasıtasıyla iş adamlarıyla yakın beraberlikler kurmaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi: “Avrupa'daki ilk ciddi iş bağlantımızı Atilla'nın torunları ile yapmak istedik. Bu nedenle işbirliği yapmak üzere Macaristan'ı seçtik. Sayın Milletvekili Tamas bizim Avrupa Birliği’ne ihtiyacımızın olmadığını söyledi, o zaman ilk icraatı da Macaristan Parlamentosundan bekliyoruz. Biz gittiğimiz hiç bir ülkede vize sorunu yaşamadık. Türkler ile Macarlar akraba ise ilk adımı da Macar Hükümetinden bekliyoruz. İlk adım olarak Türklere karşı Schengen uygulamasından vazgeçebilirler" dedi.

Dösiad Üyeleri Macaristan Parlamentosunda

Dösiad üyeleri daha sonra Parlamentonun en prestijli yerlerinden biri olan Av salonunda öğle yemeğini yedikten sonra dünyanın en güzel binalarından olan Macaristan Parlamento binasını gezdiler. Gezinin ardından Dösiad üyeleri kısa bir süre için parlamentodaki oturuma konuk olarak katıldılar. Dösiad üyeleri Budapeşte programı çerçevesinde Türkiye Macaristan Büyükelçisi H. Kemal Gür'ü ziyaret ederek seyahat hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Büyükelçi Gür, Antalyalı iş adamlarının ülke ekonomisine katkı sağlamak için yaptıkları bu girişimi çok olumlu ve anlamlı bulduğunu belirterek, bu süreç içerisinde kendilerine düşen görevi severek yapacağını belirtti. Dösiad üyeleri ikinci gün programlarının devamı olarak Budapeşte'deki fabrikaları gezdiler. Bir Dösiad klasiği Döşemealtı halısı Gittikleri her ülkeye el dokuması Döşemealtı Halılarını hediye olarak götüren Dösiad, bu geleneğini yine bozmadı. Macaristan Parlamento binasında Milletvekili Hegedus Tamas'a Döşemealtı Halısı hediye eden Dösiad Başkanı Gültekin Gencer, Büyükelçi Kemal Gür'e de Döşemealtı halısı armağan etti. Döşemealtı'ndaki kadınların el emekleriyle dokudukları halının geçmişten geleceğe taşınması için üzerlerine düşen bu görevi seve seve yaptıklarını söyleyen Gencer,”Döşemealtı Halısı artık Dösiad'ın bir klasiği haline geldi” dedi.

Yorumlar