TİKA, Macaristan'daki Osmanlı eserlerine de sahip çıkacak


TİKA, Macaristan'daki Osmanlı eserlerine de sahip çıkacak
29 Temmuz 2012 / 05:30
T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ramazan Bayramı'ndan sonra Macaristan'a güçlü bir çıkartma yapacak.
TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam, Başkan Yardımcısı Süreyya Polat ve beraberlerinde restoratör mimarlarla birlikte Macaristan'a resmi bir ziyarette bulunup Osmanlı eserlerini yerinde inceleyecek.
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK -DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Başkan Yardımcısı Süreyya Polat'ı makamında ziyaret edip Macaristan ile ilgili projeleri sundu.
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Başkonsolosa kurumunun yurtdışında yaptığı çalışmalar hakkında kısa bilgi verdi. Dünyanın kırka yakın ülkesinde koordinatörlükleri bulunan TİKA'nın Avrupa'da da birçok ülkede de çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Çam, Avrupa'da son olarak Bulgaristan Sofya'da tarihi bir caminin restorasyon, yenileme ve tadilat çalışmalarını yaptıklarını, proje üzerinde gösterdi. Ayrıca Afrika kıtasında Etiyopya'da (Habeşistan) Necaşi Külliyesi, parkı, sosyal yaşam alanı ve camisinin yapımının olacağı proje hakkında da bilgi aktaran Çam, Orta Asya, Uzak Doğu, Orta Doğu, Balkanlar, Orta Avrupa, Afrika, Kuzey Afrika ve Güney Amerika'da koordinatörlükler ve yürütmekte oldukları projelerden bahsetti.
TİKA Başkanı Çam kurum olarak iki türlü çalışmalarının olduğu; birincisi tarihi binaların, sosyal ihtiyaçların ve okul, hastane gibi binaların inşa edildiğini, ikinci tür faaliyette ise kalkınmakta olan ülkelere destek olmak için teknik bilgi, bilgi transferi, destek ve iş bilgilerini artırmak ve güçlendirmek maksadıyla katkı sağladıklarını aktardı. Çam, "Bu ikinci projeyi daha çok ekonomik olarak geri kalmış ülkelere yönelik uyguluyoruz" dedi.
TİKA'nın gelişmekte olan ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olmak ve bu ülkelerin ekonomik, sosyal, kültürel ve ticari işbirliklerini güçlendirmek amacını hedeflediğini vurgulayan Çam, proje çalışmalarını yürüttükleri her ülkede koordinatörlüklerinin olması gerekmediğini, yakın bölgedeki koordinatörlüklerden de bu projeleri yürüttüklerini ifade etti.
Başkonsolos Kiss Gabor da dünyanın bu kadar geniş coğrafyasında bunca projeyi mükemmel şekilde yönetmelerini ve sonuçlandırılmasından dolayı takdirlerini ifade etti. Gabor, "Tarihinizi yeniden canlandırıyorsunuz, yardım elinizin bu kadar uzaklara kadar ulaşması saygı duyulacak bir durum." sözleriyle takdirlerini dile getirdi.
Başkonsolos Gabor, TİKA'ya Macaristan'ın en güneyinde ve Tuna nehri kıyısındaki Mohács şehri, Budapeşte ve Szigetvár Şehirleri ile ilgili yapılabilirliği yüksek dört proje önerdi. Fizibilite raporu ve proje çalışmaları hazırlanmış önerileri Başkan Serdar Çam ve Başkan Yardımcısı Süreyya Polat dikkatle dinledi ve memnuniyetle değerlendireceklerini ifade ettiler.
Başkonsolos bu proje konularını uzun süredir değerlendirdiklerini, TİKA ile işbirliğinde ileride daha fazla ve farklı projeleri de gerçekleştirebileceklerini dile getirdi. Başkonsolos Gabor, hazırlanan raporu bir dosya halinde TİKA Başkanına sundu.
Görüşmede Budapeşte'de Rózsadomb (Gül Tepesi) bölgesinde bulunan 'Gül Baba' türbesinin en son 1997 yılında restore ve onarımdan geçtiği ve yeniden elden geçirilmesi gerektiği, bakıma muhtaç olduğu vurgulandı.
BAŞKAN ŞAHBAZ'DAN TEKNİK DESTEK ÖNERİSİ
Türk Macar İşadamları Derneği ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz da görüşmede ele alınan konulardan duyduğu memnuniyetini; 'Çılgın Türkler artık yardımlar konusunda sınır tanımıyor, veren el olmak ne kadar güzel bir duygu. Yurt dışındaki Türk eserlerinin, ecdat mirasının, yadigarların tespit edilip restore edildiğini duymak ne güzel. İşte bugün bizlerde Budapeşte'den, İstanbul'dan kalkıp bunları konuşmak için buraya geldik. TİKA'nın küresel bir Türk gücü olduğu ciddi bir şekilde hissedilmekte.' sözleriyle dile getirdi.
Macaristan'da TİKA heyetini görmek ve ağırlamaktan duyacakları mutluluğu ifade eden Şahbaz, şimdiye kadar yapılamamış bu girişimlerin neticeye ulaşmasını canı gönülden istediklerini ve desteklediklerini söyledi. Aynı zamanda Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı görevini de yürüttüğünü belirten Şahbaz, gerekirse Mimar Mühendisler Grubu (MMG)'nun bünyesinde yeni kurulmuş 'Yeryüzü Mühendisleri'nin de bu projelerde teknik destek olabileceğini bu konularda tecrübeli ve deneyimli mimar ve restoratör üyelerinin olduğunu ifade etti.
Bahsi geçen projelerin bulunduğu şehirlere Türkiye'den ve Avrupa'dan çok sayıda Türkün ziyarete geldiğini, ancak bu tarihi dokuların olması gerektiği gibi olmadığını aktaran Şahbaz, projelerin hayata geçmesiyle bu yapıların yeniden hayat bulacağını ve Türk Macar dostluğunun daha da perçinleneceğine, karşılıklı sevgi ve ticari ilişkilerin daha da artacağına vurgu yaptı.
RAMAZAN BAYRAMINDAN SONRA TİKA HEYETİ MACARİSTAN'DA
Ziyaret sonrası TİKA Başkanı üç günlük yoğun bir resmi program takvimlerine aldıklarını belirtti. Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma yapıların ihyası ve yeni projelerin de konuşulduğu toplantıdan heyet üyeleri geleceğe dönük başarılı ve verimli işlere imza atabilecekleri düşüncelerini ifade ettiler.
Görüşme sonrasında Başkonsolos Macaristan'da 1826 yılında kurulan dünyaca ünlü el yapımı Herend porselen koleksiyonlarından ve Edebiyat ve Tarihe meraklı olan Başkanlarına ayrıca 'Türk Macar Tarihi İlişkilerinden Kesitler - Fejezetek a Török Magyar Kapcsolatok Történetéböl' isimli kitabı hediye etti. TİKA Başkanı da Başkonsolos Kiss Gabor'a ve Dernek Başkanına günün anısına birer plaket takdim etti.
Cihan

Yorumlar